24 November 2024

Co jeść, aby nie dostać zawału?

Zawał serca to jedno z większych zagrożeń, które czyha na każdego z nas. Na szczęście ryzyko jego wystąpienia można istotnie zminimalizować. Wystarczy bowiem wprowadzić do diety określone rodzaje produktów, aby zawał serca nam nie groził.
Zielona herbata
Warto pić ją jak najczęściej. Nie tylko obniża stężenie złego cholesterolu, ale również skutecznie podnosi stężenie dobrego. Wszystko za sprawą zawartych w niej polifenoli. Aby zielona herbata przynosiła efekty, należy wypijać dziennie przynajmniej jedną filiżankę. Lekarze zalecają jednak, aby sięgać chociaż po dwie.
Karczochy
Nie są w Polsce zbyt znane. Nie sięgamy po nie również zbyt często. Niemniej jednak warto włączyć je do swojej diety. Zawarta jest w nich cynaryna, która skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym karczochy skutecznie chronią nas przed rozwojem miażdżycy.
Papryka
To znane i cenione przez Polaków warzywo to doskonałe źródło antyoksydantów. Obniżają one poziom cholesterolu, a tym samym chronią nasze naczynia krwionośne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej.

Previous post Tajemnicze awokado – dlaczego i jak je jeść?
Next post Jak jeść amarantus?