Co mogą, a czego nie powinni jeść diabetycy
Po zdiagnozowaniu cukrzycy konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Dobrze skomponowana dieta w przypadku cukrzycy jest tak samo ważna, jak jej leczenie farmakologiczne.
Osoby z cukrzycą typu 2 bezwarunkowo muszą zrezygnować z wszelkich słodyczy. W diecie diabetyka nie mogą znaleźć się słodkie owoce, soki owocowe, gazowane napoje, cukier, miód, dżemy. Na liście zakazanych produktów w przypadku cukrzycy są także tłuszcze zawarte w tłustym mleku, śmietanie, topionych serkach, tłustych wędlinach i mięsach. Należy ograniczyć także spożycie twardych serów popularnie nazywanych żółtymi i konserw, gdyż zawierają zbyt dużą ilość soli.
Nie wskazane jest także jedzenie dużych ilości produktów z grupy węglowodanów prostych, na przykład kaszy manny. Zalecane są za to węglowodany złożone, a szczególnie grube kasze, które wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi niż węglowodany proste. Dodatkową zaletą grubych kasz jest obecność w nich dużej ilości błonnika pokarmowego. W trakcie leczenia nie można pić żadnego alkoholu.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...