Dlaczego trzeba jeść jajka
Żółtka jaj zawierają sporą ilość cholesterolu. W pewnym czasie zaczęto więc przestrzegać przed ich konsumpcją, ostatnio jednak żywieniowcy dostrzegli zalety jajek, które przeważają ich jedyną wadę, czyli obecność cholesterolu w żółtkach. W żółtku jajka znajduje się nie tylko cholesterol, ale także lecytyna i barwnik o nazwie ksantofil. To obecność tego barwnika sprawia, że znajdujący się z żółtku cholesterol w znikomej ilości odkłada się na ściankach żył i tętnic.
Ustalono, że tygodniowa liczba jajek dla osób zdrowych to aż siedem sztuk. Znajdujące się nie tylko w białku jajek, ale także w ich żółtkach białko jest bardzo wartościowe i bardzo dobrze przyswajalne. Jedzenie jajek stabilizuje poziom cukru we krwi, zjadając jajko długo nie odczujemy więc głodu. Do tego jajka są mało kaloryczne, możemy jeść je bez obawy, że przytyjemy.
W jajkach jest także luteina, wiele witamin oraz minerałów. Wiele osób unika ich jedzenia, gdyż boi się zatrucia salmonellą. Szansa, że się zatrujemy jest jednak minimalna.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...