23 November 2024

Dlaczego warto jeść kapustę

Kapusta jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. We wszystkich gatunkach kapusty znajduje się duża ilość witaminy C. Pod względem zawartości witaminy C wszelkie rekordy bije jednak brukselka, 100 g malutkich główeczek brukselki dostarcza ponad 90 mg witaminy. Oprócz witaminy C kapusta dostarcza dużej ilości beta-karotenu, zawiera także prawie wszystkie (jest ich w sumie 8) witaminy należące do grupy B. Jako jedna z nielicznych roślin kapusta dostarcza witaminy E. Kapustę szczególnie często powinni jeść palacze tytoniu, gdyż witamina ta ulega zniszczeniu pod wpływem składników zawartych w dymie tytoniowym. Liście kapusty dostarczają również witaminy K, która nie tylko zapewnia dobrą krzepliwość krwi, ale także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, w tym rakowi piersi i wątroby. Liście kapusty zawierają duże ilości niezbędnych składników mineralnych. Są źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, siarki. Jedzenie kapusty ogranicza więc ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób.

Previous post Czy trzeba jeść mięso?
Next post Jak jeść, aby nie tyć?