Dlaczego warto jeść miód
Medycyna naturalna od bardzo dawna wykorzystuje właściwości lecznicze miodów. Ten produkt z ula zawiera między innymi dużą ilość witaminy C dzięki czemu miód wzmacnia odporność organizmu. Pod względem zawartości witaminy C najbardziej wartościowy jest miód spadziowy.
W miodach (rzepakowym gryczanym) znajduje się także duża ilość kumaryny. Kumaryna obniża ciśnienie krwi, dlatego wspomniane gatunki miodów zalecane są osobom borykającym się z nadciśnieniem.
W miodach znajdują się także inne składniki dobroczynnie wpływające na serce i układ krążenia. Miód zawiera cholinę, która wspomaga wydzielanie żółci, chroni i regeneruje wątrobę. Miód można stosować także jako zamiennik białego cukru. Zamieniając cukier na miód bądźmy jednak ostrożni, spożywany w zbyt dużych ilościach może prowadzić do otyłości, gdyż jest bardzo kaloryczny. Miód może silnie uczulać, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Miody są także źródłem witamin z grupy B, pektyn i inhibiny.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...