24 November 2024

Jak jeść amarantus?

Amarantus jest coraz bardziej popularny na naszych stołach, mimo to wiele osób nie ma pojęcia, czym jest i w jaki sposób go podawać. Tymczasem to roślina uprawna, której historia sięga ponad 5000 lat. Amarantus jest lekkostrawny, a przy tym zawiera dużo błonnika. Można zatem stosować potrawy z jego wykorzystaniem nawet w przypadku zaburzeń pokarmowych. Badania kliniczne przeprowadzone na osobach spożywających regularnie te ziarna wykazały, że amarantus pomaga obniżać ciśnienie krwi, redukuje ryzyko zachowania na choroby serca, cukrzycę, a nawet chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych. Zawiera sporo żelaza, więc powinni włączyć go do swojej diety wegetarianie oraz osoby, mające kłopot z anemią. Amarantus bywa wykorzystywany jako produkt bazowy do przygotowania zdrowych puddingów. Dobrze łączy się z innymi ziarnami. Często bywa dodawany do koktajli, uzupełniając je i czyniąc bardziej sycącymi. Na bazie amarantusa można tworzyć znakomite desery, choć sprawdzi się także przy daniach obiadowych.

Previous post Co jeść, aby nie dostać zawału?
Next post Owoce i warzywa – można jeść bez umiaru