Witamina B6 w organizmie
Rola witaminy B6 w naszym organizmie jest nie do przecenienia: umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni oraz pracę serca. Jest niezbędna w procesie produkcji czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny, działa korzystnie na odporność organizmu poprzez swoją rolę w tworzeniu przeciwciał. Wspomaga również leczenie chorób skóry (łojotokowe zapalenie skóry, wypadanie włosów). Niedobory witaminy B6 mogą objawiać się poprzez zaburzenia pracy układu nerwowego – depresję, apatię, złe samopoczucie, drgawki lub bezsenność oraz zmniejszenie odporności na infekcje. Zaalarmować powinny nas również powtarzające się stany zapalne skóry (łzs, zapalenia w obrębie jamy ustnej). Zapotrzebowanie dzienne waha się od 1 do 2 mg/dobę, zależy od płci i wieku, zwiększa się też m. in. w przypadku przyjmowania dużej ilości białka. Źródłem witaminy B6 są m. in.: groch, kasza gryczana, ryby, mięso, ziemniaki, czerwona papryka, kurczak i indyk, drożdże, awokado i jaja.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...