Co jeść, aby nie dostać zawału?
Zawał serca to jedno z większych zagrożeń, które czyha na każdego z nas. Na szczęście ryzyko jego wystąpienia można istotnie zminimalizować. Wystarczy bowiem wprowadzić do diety określone rodzaje produktów, aby zawał serca nam nie groził.
Zielona herbata
Warto pić ją jak najczęściej. Nie tylko obniża stężenie złego cholesterolu, ale również skutecznie podnosi stężenie dobrego. Wszystko za sprawą zawartych w niej polifenoli. Aby zielona herbata przynosiła efekty, należy wypijać dziennie przynajmniej jedną filiżankę. Lekarze zalecają jednak, aby sięgać chociaż po dwie.
Karczochy
Nie są w Polsce zbyt znane. Nie sięgamy po nie również zbyt często. Niemniej jednak warto włączyć je do swojej diety. Zawarta jest w nich cynaryna, która skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym karczochy skutecznie chronią nas przed rozwojem miażdżycy.
Papryka
To znane i cenione przez Polaków warzywo to doskonałe źródło antyoksydantów. Obniżają one poziom cholesterolu, a tym samym chronią nasze naczynia krwionośne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej.
Podobne artykuły
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...