23 November 2024

Czy i jak jeść nowalijki?

Zmęczeni zimą z utęsknieniem czekamy, kiedy na straganach pojawią się pierwsze warzywa. Widząc świeże rzodkiewki i sałatę, często wrzucamy je do koszyków, nie zastanawiając się nad sensem ich spożywania. Od czasu do czasu niepokoją nas głosy o chemii obecnej w młodych warzywach, pragnąc odmiany w menu nie zawsze się jednak tym przejmujemy. Jaka jest nowalijkowa prawda? Niewątpliwie nie sposób zaprzeczyć, że w sezonie warzywa rosną w gruncie i mają pełną styczność z przyrodą i zjawiskami atmosferycznymi. Nowalijki, pielęgnowane w tunelach foliowych i szklarniach, znajdują się pod ochroną. Zapewnia im się składniki odżywcze, odpowiednią ziemię, temperaturę… Brakuje im jednak słonecznego światła. Jest ono tak ważne dla prawidłowego rozwoju warzyw, że producenci zmuszeni są faszerować je dodatkowymi chemicznymi specyfikami. Są to między innymi związki azotowe, które kumulują się w liściach roślin, a więc w tak popularnej sałacie, oraz tuż pod skórką. Jeśli zatem musimy już kupować nowalijki, najlepiej wybierać te nieliściaste i dobrze je obierać, nawet trochę grubiej niż mamy to w zwyczaju. Dobrze jest też kupować egzemplarze wcale nie najpiękniejsze.

Previous post Dlaczego warto jeść rukolę
Next post Dlaczego warto jeść warzywa i owoce