Czy trzeba jeść mięso?
Mięso od niepamiętnych czasów stanowiło podstawę wyżywienia człowieka, choć był w historii okres, gdy na rarytas ten mogli pozwolić sobie tylko nieliczni. Przodkowie homo sapiens z mięsa korzystali jednak bardzo często, uzupełniając je pożywieniem uzyskanym w wyniku zbieractwa. Wielu fachowców twierdzi, że do takiej właśnie diety człowiek jest przystosowany genetycznie i ewolucyjnie, na co dowodem ma być choćby budowa naszego uzębienia. Niestety, ówczesne mięso, a to, do którego mamy dostęp teraz – to zupełnie różne rodzaje pokarmu. Współcześnie mięso tworzone na potrzeby rynku jest składnikiem nasyconym chemią, ulepszaczami, zwierzęta zaś są karmione hormonami, przyspieszającymi ich wzrost. Dotyczy to szczególnie kurczaków, które w diecie sportowca lepiej zastąpić indykiem. Złą wiadomość należy przekazać także miłośnikom dziczyzny, jako mięsa naturalnego i wybieganego. Dzikie zwierzęta dokarmiane są przez myśliwych chociażby kukurydzą, która jest jedną z bardziej zmodyfikowanych genetycznie roślin.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...