
Czy warto jeść cykorię
Pochodząca z Belgii cykoria jest mało popularna w Polsce. Szkoda, bo zawiera składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W kolbach cykorii znajdują się cenne składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i wapń. Cykoria wyróżnia się także dużą ilością beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany na witaminę A. Dzięki temu wchłonięcie nadmiernej ilości tłuszczy, które dostarczymy z pożywieniem zostanie zablokowane, a przemiana materii będzie szybsza. W cykorii znajduje się także inulina i intybina. Substancje te pobudzają do pracy jelita, sprzyjają namnażaniu się w układzie pokarmowym potrzebnych bakterii oraz zwiększają produkcję żółci i soków żołądkowych. Liście cykorii odtruwają organizm poprzez działanie moczopędne. Jedzenie cykorii zaleca się kobietom karmiącym piersią. Zawarty w niej potas przyczynia się do zwiększenia laktacji, ale też zapobiega nadciśnieniu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym to obok karmiących matek kolejna grupa, która powinna szczególnie często sięgać po cykorię.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...