Czy warto jeść jagody goji
Medycyna tybetańska i chińska stosuje jagody goji od stuleci, moda na jagody goji dotarła również do naszego kraju. Jagody goji dostarczają organizmowi między innymi rzadko spotykanej w owocach witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina wpływa na stan naczyń krwionośnych, jest stosowana w leczeniu chorób serca. Jagody goji są także źródłem selenu. Selen połączony z witaminę E odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Jagody goji zawierają także zeaksantynę. To karotenoid, który znajduje się w siatkówce oka. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie tego związku, dostarczany wraz z jagodami poprawia jakość widzenia, chroni także przed chorobami oczu. Owoce te są także źródłem witaminy C i polisacharydów. Witamina C i polisacharydy poprawiają odporność organizmu. Zaleca się zjedzenie każdego dnia 35 sztuk jagód. Można też zażyć 1 tabletkę lub wypić 25 ml soku dziennie. Jagody goji możemy kupić w postaci suszonej, dostępne są także tabletki z wyciągiem w owoców oraz sok.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...