
Czy warto jeść miód?
Jakiś czas temu przed media przetoczyła się kampania, która umieściła miód na czarnej liście składników. Podkreślano, że jest on taką samą substancją słodzącą jak cukier i przypisywanie mu właściwości zdrowotnych jest fałszowaniem rzeczywistości. Cukier bowiem cukrem pozostaje. Nic bardziej mylnego. Zastępowanie białego cukru i słodzików łyżką miodu jest działaniem jak najbardziej pozytywnym, choć w temperaturze powyżej temperatury ludzkiego ciała traci on swoje dobroczynne działanie. Stosowany na zimno wykazuje działanie podobne do działania antybiotyków. Ponadto warto wiedzieć, że jeśli dodamy go do wody i odstawimy na kilkanaście godzin (10 godzin to absolutne minimum), jego właściwości będą jeszcze silniejsze. Dobrze zatem szczególnie w okresie jesienno-zimowym taką miksturę sobie przygotowywać. Dla dodatkowego efektu mieszankę uzupełnić można sokiem z cytryny. Oprócz tego w miodzie odnajdziemy rutynę, wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, wapń i żelazo.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...