Dlaczego naprawdę warto jeść jogurt
Jogurt naturalny należy do jednego z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Zawiera on między innymi znaczne ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego stanu kości i uzębienia. Z powodu dużej ilości wapnia jogurt powinien znaleźć się w diecie dzieci już od 12 miesiąca życia oraz w diecie osób dorosłych. Jogurt naturalny charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Kwaśny smak zawdzięcza on bakteriom, które nie tylko nadają mu charakterystyczny smak, ale także zamieniają cukier mleczny, czyli laktozę w kwas mlekowy. Organizm znacznie łatwiej przyswaja kwas mlekowy niż laktozę, stąd nawet osoby nie tolerujące tego składnika mogą śmiało korzystać z dobrodziejstw jogurtu. Jogurt ma niewiele kalorii, może być składnikiem diety osób, które dbają o właściwą wagę, ale też i osób, które się odchudzają. Kolejna zaleta to niski indeks glikemiczny, jest to więc nabiał, z którego bez obaw mogą korzystać osoby z cukrzycą. W sklepach dostępne są także jogurty probiotyczne o szczególnych właściwościach zdrowotnych.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...