
Dlaczego naprawdę warto jeść jogurt
Jogurt naturalny należy do jednego z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Zawiera on między innymi znaczne ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego stanu kości i uzębienia. Z powodu dużej ilości wapnia jogurt powinien znaleźć się w diecie dzieci już od 12 miesiąca życia oraz w diecie osób dorosłych. Jogurt naturalny charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Kwaśny smak zawdzięcza on bakteriom, które nie tylko nadają mu charakterystyczny smak, ale także zamieniają cukier mleczny, czyli laktozę w kwas mlekowy. Organizm znacznie łatwiej przyswaja kwas mlekowy niż laktozę, stąd nawet osoby nie tolerujące tego składnika mogą śmiało korzystać z dobrodziejstw jogurtu. Jogurt ma niewiele kalorii, może być składnikiem diety osób, które dbają o właściwą wagę, ale też i osób, które się odchudzają. Kolejna zaleta to niski indeks glikemiczny, jest to więc nabiał, z którego bez obaw mogą korzystać osoby z cukrzycą. W sklepach dostępne są także jogurty probiotyczne o szczególnych właściwościach zdrowotnych.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...