
Dlaczego powinniśmy jeść jogurt
Codzienna dieta powinna zawierać mleko i jego przetwory. Do najbardziej zalecanych przetworów mlecznych należy jogurt. Jest on szczególnie bogatym źródłem wapnia, dlatego warto wypijać przynajmniej 2 szklanki jogurtu dziennie. Nie ma większego znaczenia, czy będziemy jedli jogurt naturalny, czy jogurt smakowy. Pod względem ilości wapnia oba rodzaje jogurtu niczym od siebie się nie różnią. Jednak jeśli do jogurtu naturalnego dodamy świeże lub suszone owoce, to wapn w nim zawarty zostanie lepiej wchłonięty przez organizm. Jedynym owocem, czy raczej warzywem, którego nie należy łączyć z jogurtem jest rabarbar. Zawarte w nim szczawiany utrudniają przyswajanie wapnia. Nie łączmy także jogurtu z otrębami pszennymi i razowym pieczywem. Razowe pieczywo i otręby pszenne zawierają fityniany, które podobnie do szczawianów utrudniają wchłanianie wapnia. Jogurty dostarczają nie tylko wapnia, ale także witaminy D. Obecność witaminy D sprawia, że znajdujący się w jogurtach wapń organizm przyswaja wyjątkowo dobrze.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...