
Dlaczego warto jeść ciecierzycę
Ciecierzyca jest rośliną strączkową bardzo popularną w kuchni azjatyckiej. W ziarenkach ciecierzycy kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest ona przede wszystkim wartościowa ze względu na zawartość białka niemal tak wartościowego, jak białko zwierzęce. Zawiera także mnóstwo witamin, w tym witaminy z grupy B. Wśród tych witamin jest witamina B5, która ułatwia rozpad aminokwasów i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i układu nerwowego. Zawiera także witaminę B9 bardziej znaną jako kwas foliowy. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na rozwój dziecka w życiu płodowym ciecierzyca powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży. Ale nie tylko, obecność witamin z grupy B, potasu, cynku, magnezu, żelaza, błonnika sprawia, że ciecierzycę powinniśmy jeść wszyscy. Jedząc ciecierzycę podniesiemy odporność organizmu, pozbędziemy się bolesnych skurczów mięśni, wspomożemy pracę jelit, obniżymy poziom glukozy we krwi i uregulujemy ciśnienie.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...