21 November 2024

Dlaczego warto jeść gruszki

Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i minerały. Gruszki są owocami rzadko wywołującymi alergię, wszystkie osoby, którym doskwiera alergia pokarmowa bez obaw mogą je jeść. Wśród minerałów, których źródłem są te owoce wymieniany jest bor. Bor zapewnia lepsze wchłanianie wapnia. Pierwiastek ten nie tylko ułatwia przyswajanie wapni, ale wpływa na naszą pamięć. Dzięki temu pierwiastek ten odgrywa jedną z kluczowych ról w profilaktyce osteoporozy. Kolejny pierwiastek zawarty w gruszkach to jod. Tarczyca do prawidłowej pracy potrzebuje właśnie jodu. Profilaktyka chorób tarczycy to dieta w skład, której wejdą 2 gruszki tygodniowo. Gruszki poprawiają funkcjonowanie nerek, zapobiegają tworzeniu się w nich kamieni. A wszystko za sprawą dużej zawartości arbutyny i potasu. Potas nie tylko chroni nerki, zapobiega również arytmii serca i nadciśnieniu. Gruszki to także źródło niacyny (inna nazwa to witamina B3 lub PP) i innych witamin z grupy B.

Previous post Banany: jeść czy nie jeść?
Next post Dlaczego warto jeść brzoskwinie