Dlaczego warto jeść jogurt
Każdego dnia powinno się jeść nabiał. W tej grupie produktów znajdują się między innymi jogurty. Są one jednym z najlepszych źródeł wapnia. Wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości jest potrzebny dzieciom i osobom dorosłym. Stąd zaleca się jedzenie przynajmniej dwóch kubeczków jogurtu dziennie.
Aby ułatwić wchłanianie wapnia przez organizm, powinno się je łączyć z owocami bogatymi w kwasy organiczne. Wapń wchłania się lepiej także w obecności produktów dostarczających witaminy D. Jogurty zawierają nie tylko wapń, ale także pewną ilość witaminy D. Dlatego wapń w nich zawarty jest dobrze wchłaniany.
Nie powinno się dodawać do jogurtu pszennych otrębów oraz dodawać do nich rabarbaru. Związki zawarte w otrębach i rabarbarze utrudniają wchłanianie wapnia. Jeszcze zdrowsze są jogurty zawierające szczepy probiotycznych bakterii. Informacja, czy wybrany przez nas jogurt zawiera takie bakterie powinna widnieć na opakowaniu. Jogurt z dodatkiem probiotycznych bakterii poprawia odporność.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...