Dlaczego warto jeść kalarepkę
W polskiej kuchni kalarepka jest znana od ponad 500 lat. To smaczne, dostępne wiosną i latem warzywo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego zawiera mało kalorii. Wśród składników, które zawiera kalarepa wypada wymienić beta-karoten. Beta-karoten odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Warzywo to jest źródłem potasu, który wpływa na stan naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Kalarepka nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, ale poprzez zawartość potasu zapobiega udarom mózgu. Zawartość witaminy C wpływa na odporność organizmu. W kalarepce znajduje się spora ilość błonnika. Jest więc pomocna w zwalczaniu i zapobieganiu zaparć. Zawiera także cholagogę, która wspomaga wydzielanie żółci przez wątrobę. Zamiast sięgać po dostępne w aptekach preparaty, które pobudzają wytwarzanie żółci – jedzmy kalarepkę. Unikniemy w ten sposób problemów związanych z trawieniem pokarmów, czyli niestrawności. Jak wiele innych warzyw warto jeść ją głównie na surowo.
Podobne artykuły
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...