Dlaczego warto jeść kiełki
Młode kiełki roślin zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Kiełki są doskonałym źródłem potasu. Potas jest nam niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Oprócz potasu w kiełkach znajdują się saponiny, które poprzez obniżanie poziomu cholesterolu zapobiegają miażdżycy, ale też ułatwiają wchłanianie cennych substancji odżywczych, które organizm dostaje wraz z innymi składnikami pożywienia. Ułatwiają one także trawienie pokarmów. Kiełki dostarczają także dużych ilości żelaza. Zapobiegają więc anemii. Organizm łatwiej przyswaja żelazo, kiedy w organizmie jest wystarczająca ilość witaminy C. Żelazo zawarte w kiełkach organizm przyswaja bardzo dobrze, gdyż zawierają one także duże ilości tej witaminy. Oprócz witaminy C są źródłem witaminy A i E. Zawierają także mnóstwo wapnia, siarki, cynku, są źródłem usuwających z organizmu wolne rodniki antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi raka, witaminy A, C i E dbają o stan naczyń włosowatych. Kiełki są lekkostrawne.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...