
Dlaczego warto jeść rukolę
Rukola, roszponka i mało jeszcze znana w Polsce rukiew wodna to kuzynki popularnej sałaty masłowej. Liście tych sałat są bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Zawierają one przede wszystkim dużą ilość opóźniających proces starzenia się organizmu przeciwutleniaczy. Zawierają one także dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A i C. spośród wyżej wymienionych gatunków sałat najwięcej cennych składników zawiera trudno u nas dostępna rukiew wodna. We wszystkich wspomnianych sałatach kryje się także potas, żelazo, cynk i magnez. W rukoli, roszponce i rukwi wodnej znajduje się bardzo duża ilość błonnika. Warzywa te są mało kaloryczne, w 100 g świeżych liści rukwi wodnej, roszponki lub rukoli znajduje się jedynie 17 kilokalorii. Zawarty w nich potas wpływa na właściwy poziom ciśnienia krwi, wraz z pozostałymi minerałami i witaminami poprawia kondycję układu krążenia. W rukoli, rukwi wodnej i roszponce kryją się także składniki, które ograniczają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...