Dlaczego warto jeść rzodkiewkę
Kolorowa, smaczna i niskokaloryczna rzodkiewka kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. W malutkich, czerwonych bulwach rzodkiewki znajduje się spora ilość wspierających pracę układu nerwowego i krwionośnego składników mineralnych:potasu, wapnia i magnezu. Obecność wapnia w rzodkiewce sprawia, że wpływa ona korzystnie także na układ kostny. W bulwach rzodkiewki znajduje się także spora ilość podnoszącej odporność organizmu i biorącej udział w produkcji hemoglobiny witaminy C.
Rzodkiewka to także źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, utrudnia osadzanie się nadmiernych ilości cholesterolu na ściankach tętnic, zabija uczucie głodu. To niepozorne warzywo jest także źródłem jodu i witamin z grupy B.
Poprzez zawartość żelaza, manganu i miedzi wspiera tworzenie czerwonych ciałek krwi. Najzdrowsze są rzodkiewki małe, te większe mogą zawierać zbyt dużo związków azotu. Nie należy jej przechowywać bez dostępu tlenu, czyli w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...