
Dlaczego warto jeść suszone owoce
Suszone owoce są chętnie wykorzystywane ze względu na ich walory smakowe, warto po nie sięgać także ze względu na ich właściwości zdrowotne. W suszonych owocach znajduje się mnóstwo potrzebnego nam do prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika. Spośród różnych owoców suszonych najwięcej błonnika zawierają figi. Suszone owoce zawierają duże ilości antyoksydantów. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, mogą więc właściwości zapobiegające rozwojowi niektórych rodzajów raka. Zawierają również antyutleniacze, które wspomagają pracę serca, zapobiegają jego chorobom i obniżają poziom cholesterolu we krwi. W większości suszonych owoców występuje duża ilość boru, jest on niezbędny w zapobieganiu osteoporozie. Niemal wszystkie suszone owoce zanim trafią na półki w sklepach poddawane są procesowi konserwacji przy pomocy dwutlenku siarki. Dwutlenek siarki w nadmiernej ilości może wywołać alergię. Kupując owocowy susz sprawdźmy więc na etykiecie, czy nie zawierają dwutlenki siarki. Susz bez dodatku dwutlenku siarki ma jasną barwę.
Podobne artykuły
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Plusy i minusy.
Czy warto inwestować w żywność organiczną? Organiczna żywność stała się coraz popularniejsza w ostatnich latach, wzbudzając zainteresowanie konsumentów ze względu...
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...