Dlaczego warto jeść włoskie orzechy
Włoskie orzechy są nie tylko przepyszną, ale przede wszystkim niezwykle zdrową przekąską. Po orzechy włoskie powinny często sięgać kobiety w ciąży. Kobietom w ciąży niezbędny jest kwas foliowy, a orzechy są jednym z najlepszych jego źródeł. Jedzenie orzechów włoskich polecane jest osobom na diecie bezmięsnej. Dla tych osób orzechy włoskie staną się jednym z bogatszych źródeł białka. W zasadzie orzechy powinni jeść wszyscy, dostarczają one kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiegają chorobom układu krążenia. Orzechy dostarczają wielu witamin w tym witamin z grupy B i witaminy E. Znajdują się w nich także składniki mineralne: poprawiający pracę mózgu fosfor, działający antystresowo magnez, dbający o układ kostny wapń. Wraz z garścią orzechów organizm otrzymuje także porcję cynku. Warto jeść nie tylko orzechy, w sklepach dostępny jest także olej orzechowy, który ma takie same cenne właściwości. Możemy kupić również ekstrakt z orzechów.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...