Jak jeść, gdy ograniczamy mięso?
Coraz więcej osób ogranicza w diecie mięso. Niektórzy robią to dla zdrowia, inni z przyczyn ideologicznych. Niezależnie od motywatora, dieta ograniczająca mięso ma sens, ponieważ produkcja tego produktu na skalę przemysłową budzi coraz większe wątpliwości, również z punktu widzenia jakości dostarczanego towaru. Poza tym mięsa jemy coraz więcej i nie jest to dobra tendencja. Nie ma zatem żadnych przeciwwskazań, aby mięso ograniczać lub zupełnie z niego zrezygnować, trzeba jednak zwrócić uwagę, aby dostarczać odpowiednie dawki żelaza inną drogą. Mięso wcale nie jest też najlepszym źródłem tego pierwiastka. W 100 g kurczaka odnajdziemy 0,4 mg żelaza w surowym mięsie oraz 0,08 mg żelaza przyswojonego. Indyk zawiera tylko nieco więcej żelaza. Wołowina to 2,6 mg żelaza, w wątrobie wieprzowej odnajdziemy go w ilości 18,7 mg. Tymczasem 100 g pistacji to aż 6,7 mg żelaza w orzechach, znacznie więcej zatem niż w wołowinie. Aż 15 mg tego pierwiastka ma 100 g pestek dyni lub otrębów pszennych. Duże dawki żelaza zawarte są także w sezamie, suszonych grzybach, kaszy gryczanej i prawdziwym kakao.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...