Jak jeść w przypadku dny moczanowej?
Dna moczanowa jest chorobową wywołaną przez schorzenia nerek i zaburzenia metaboliczne. To schorzenie nieuleczalne. Odpowiednio dobranymi lekarstwami można jedynie łagodzić dolegliwości. Kluczowe znaczenie ma jednak dieta, przed którą stoi ważne zadanie utrzymania organizmu w równowadze i działania przeciwzapalnego. Przy tym schorzeniu najważniejsza jest zawartość białka w diecie, z reguły nie przekraczająca 0,5 grama białka na każdy kilogram ciała. Nie oznacza to jednak, że osoby z nadwagą mogą jeść go więcej. Osoby z nadwagą jak najszybciej powinny się z nią uporać, ponieważ obciążenie stawów stanowi dodatkowy problem. Ważne jest także jedzenie niewielkich posiłków w krótkich odstępach czasowych oraz spożywanie białek zawsze wspólnie z węglowodanami. Podstawę diety powinny stanowić warzywa oraz owoce i chude mięso. Obowiązujące są limity tłuszczu, nie przekraczające ilości 1 grama na każdy kilogram całkowitej masy ciała. Zrezygnować należy z soli, spożywać za to bardzo dużo – nawet 3 litry – płynów.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...