Kiedy najlepiej jeść kolację?
Kolacja to posiłek, który wielu ludzi zaniedbuje. Jeśli nie mamy ustalonego planu żywienia, który opiera się na regularnych posiłkach, zamiast kolacji często spożywamy wysokokaloryczne przekąski lub późniejszy obiad.
Posiłek ten jest jednak równie ważny co śniadanie czy obiad. Jednak kolacja powinna być nieco mniej obfita. Kiedy więc najlepiej spożyć ten posiłek? Niektórzy głoszą, że jedzenie po 18 to wielki błąd z perspektywy zdrowego żywienia. W rzeczywistości wcale tak nie jest. Jeśli chodzimy spać o północy trudno, by nie jeść przez 6 godzin przed snem. Czas od spożycia kolacji do położenia się spać powinien wynosić ok. trzech godzin. Jeśli spożywamy jedzenie przed samym snem nasz organizm nie zdąży gotować spalić i odłoży w postaci tłuszczu. To samo stanie się, gdy za długo nie będziemy jeść. Wówczas zacznie on gromadzić zapasy.
Kolacja to ważny posiłek, którego nie należy zaniedbywać. Powinien on być jednak lekkostrawny i spożyty w odpowiednim czasie przed snem.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...