Suszone owoce – czy i jak jeść?
Suszone owoce są polecane przez wielu dietetyków jako forma zdrowej przekąski i doskonała alternatywa dla chipsów i chrupek. Obecnie bez problemu można kupić w każdym supermarkecie nie tylko suszone śliwki i morele, ale także jabłka w formie chipsów czy banany. Żadnym problemem nie jest również samodzielne ich przygotowanie w piekarniku lub specjalnej suszarce do grzybów i warzyw. Suszone owoce są przekąską o tyle sensowną, że minerały występują w nich w bardzo dużej koncentracji – przy uwzględnieniu wagi owoców koncentracja składników odżywczych wyższa jest niż w przypadku owoców świeżych. Niektórzy zwracają jednak uwagę, że suszone owoce są gorszym wyborem ze względu na uwalnianie cukru podczas suszenia, co z jednej strony szkodliwie oddziałuje na zęby. Jeśli tylko dbamy o higienę jamy ustnej, nie powinniśmy przejmować się tego typu sugestiami. Chcąc jednak prawidłowo dbać o zdrowie, należy wybierać owoce suszone pozbawione dwutlenku siatki. Są nieco droższe, lecz na pewno korzystniejsze.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...